30 april en 1 mei mogelijk geen bussen door dreigende staking

Gepubliceerd op 27 april 2018 21:07

Op 30 april en 1 mei dreigen buschauffeurs het werk neer te leggen vanwege een cao-conflict. De vakbonden hebben de werkgevers een week de tijd gegeven om met betere cao-voorstellen te komen. Als het gewenste resultaat uitblijft, volgt er een tweedaagse staking. Ook sommige regionale treinen zullen dan mogelijk niet rijden.

Lagere werkdruk

Begin januari legden veel chauffeurs ook al het werk neer. Daarna wisten de bonden alsnog een principeakkoord te bereiken met de werkgevers. Leden van de vakbond hebben het principeakkoord echter verworpen. De leden willen zwart op wit meer concrete maatregelen om de werkdruk te verlagen.

Werkgevers teleurgesteld

De bonden en de werkgevers spraken maandag met elkaar over een nieuwe cao voor het streekvervoer, dat ook geldt voor machinisten van sommige regionale treindiensten. Het overleg leidde niet tot overeenstemming. De werkgevers laten weten teleurgesteld te zijn in de gang van zaken. Zij onderzoeken de mogelijkheden om toch tot een akkoord te komen, maar vinden de tijdsperiode van een week te kort.

Vertrouwen

Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: “Het vertrouwen in de werkgevers is tot een dieptepunt gedaald. Ze luisteren al jaren niet naar onze signalen. Dus kort en goed, er moeten keiharde afspraken in de cao, anders blijven ze ons uitknijpen.” De werkgevers zijn op hun beurt teleurgesteld in de vakbonden. De cao voor het streekvervoer geldt voor ca. 12.000 werknemers.

Staking januari

Tijdens de staking in januari reden er in vrijwel heel Nederland nauwelijks bussen. De stadsvervoerders HTM (Den Haag), GVB (Amsterdam) en RET (Rotterdam) vallen niet onder de cao-Streekvervoer. Daar zullen de meeste bussen zeker blijven rijden, al bleek in januari dat die vervoerders wel hinder ondervonden en enkele ritten moesten schrappen. De stadsbussen in andere steden, waaronder Utrecht, vallen wel onder de cao-streekvervoer. De Arriva bussen in de regio Achterhoek weer niet. Ook de Arriva treinen in Groningen en Limburg vallen onder een andere cao. NS-treinen zullen geen last hebben van de staking.

Bron: Treinreiziger.nl

Nieuwsoverzicht


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.